Forme su koreografirane borbe protiv zamišljenog napadača koje vježbač izvodi sam s ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika. Većina taekwondo sportaša danas vježba forme WTF-a ili forme ITF-a. WTF taekwondo sadrži osam učeničkih forma za niže pojaseve (taeguek poomsae) i devet majstorskih forma za crne pojaseve (yudanja poomsae).

ITF sadrži 24 forme, po jednu za svaki sat u danu, a razvio ih je general Choi, Hong Hi, osnivač vještine ITF Taekwondo. Ove su forme starije od WTF forma i još uvijek su vrlo popularne i izvan ITF-a.
Izvođenje forma je danas međunarodni sport, i većina zemalja ima tehničke reprezentacije koje se natječu u izvođenju forma.

Pravila za izvođenje formi:

- Prije izvođenja forme obavezan je naklon i izgovaranje točnog naziva forme na korejskom

- Forma počinje i završava se u istoj točki

- Pravilni (ispravni) stav mora biti zadržan sve vrijeme izvođenja forme

- Mišići moraju biti stegnuti ili opušteni u kritičnim točkama vježbe

- Kijap (uzvik) mora se raditi na naznačenim mjestima u formi

- Forma se izvodi ritmično i bez krutosti

- Treba znati svrhu svakog pokreta

- Svaki pokret treba izvoditi realistično

Sastavni dio polaganja za svaki novi pojas je i izvođenje formi. Za svaki pojas (kojem odgovara određeni Geup odnosno DAN) postoji po jedna forma. Kako se pojasevi redaju, tako su i tehnike složenije.

Nazivi svih formi na korejskom jeziku:

1. Tae geuk il jang – Prva forma – Za 8. Geup

2. Tae geuk ee jang – Druga forma – Za 7. Geup

3. Tae geuk sam jang – Treća forma – Za 6. Geup

4. Tae geuk sa jang – Četvrta forma – Za 5. Geup

5. Tae geuk oh jang – Peta forma – Za 4. Geup

6. Tae geuk yuk jang – Šesta forma – Za 3. Geup

7. Tae geuk chil jang – Sedma forma – Za 2. Geup

8. Tae geuk pal jang – Osma forma – Za 1. Geup

    Tae geuk pal jang – Osma forma – Za 1. DAN (kao i za 1. Geup)

Majstorske forme:
  • Koryo
  • Keumgang
  • Taebaek
  • Pyongwon
  • Sipjin
  • Jitae
  • Chonkwon
  • Hansu Ilyeo
Taegeuk forme:

Prijevod s korejskog nam govori da TAE predstavlja veličinu, beskrajnost, a GEUK vječnost. 8 temeljnih misli istočnoazijske filozofije razvijeno je u ovih 8 formi za učenicke pojaseve.
Jako je bitno obratiti pozornost na tečno izvođenje formi, disanje, pogled, i povratak na isto mjesto s kojeg smo krenuli.

TAEGEUK 1 ima za simbol nebo i svjetlost, kojima su posvećeni pokreti ove forme. Od neba dolazi kiša i svjetlost sunca, s čime sve može rasti i uspijevati. S nebom je također simbolizirano stvaranje. Kod stvaranja ove forme pokreti su tako izabrani da početniku mogu biti lako shvatljivi i izvodivi. Pored udaraca šakom i obrana u sve tri razine, naročito su značajna oba prednja udarca nogom.

TAEGEUK 2 simbolizira radost. Radošću prožet čovjek raspolaže jednom pribranom unutrašnjom snagom, koja ga čini mirnim i opuštenim. Pokreti ove forme su snažni i mirni. Pored osnovnih obrana i udaraca šakom u tijelo, ovdje se pojavljuje udarac šakom u glavu i pet puta prednji udarac nogom.

TAEGEUK 3 ima simbol vatre. Svojom inteligencijom čovjek je shvatio da vatru može ukrotiti. Vatra daje ljudima toplinu i svjetlo, ona ih zanosi i daje im nadu i pouzdanje. Ali isto tako vatra budi strast, strah i užas u ljudima. Prema simbolu vatre taegeuk 3 izražava raznolikost. Potrebna živost je ovdje postignuta kroz tijek obrana i napada jedan u drugi. Obilježja ove forme: udarac šakom iz dugog i kratkog stava i udarac bridom dlana prema unutra.

TAEGEUK 4 stoji za grom. Grom i munja ulijevaju čovjeku strah, ali istovremeno grom također znači silu i moć. Prikladno tom simbolu, pokreti ove forme izražavaju mir i hrabrost naspram opasnosti u snažnim i bržim pokretima. Obilje snažnih tehnika vlada taegeukom 4 od početka s blokadom bridom dlana, čekić blokadom i bočnog udarca nogom, pa do udarca šakom. Forma zrači velikom mirnoćom i snagom. Ovdje sadržane poteškoće, kao što su vanjska čekić blokada iz kratkog stava i udarac bridom dlana prema unutra s istovremenom gornjom blokadom bridom dlana, zahtijevaju vladanje tijelom i ravnotežom.

TAEGEUK 5 stoji pod simbolom vjetra. Usprkos burama i tornadu, vjetar ima zapravo jedno dobro značenje. Vjetar raznosi sjemenje i raspršuje tamne oblake. On simbolizira, kako silu i razaranje, tako i ustrojstvo. Simbolično se ovdje izmjenjuju pokreti dijelom mirno, dijelom snažno i burno. Udarac zapešćem šake i udarac laktom spadaju u najčešće tehnike ove forme.

TAEGEUK 6 obilježava simbol vode. Kao što voda uvijek teče nizbrdo, teku pokreti ove forme jedan u drugi, prekidani nožnim udarcima. Obilježja taegeuk 6 jesu vanjska čekić blokada, kružni udarac nogom i blokada vanjskim bridom dlana s okretima tijela.

TAEGEUK 7 označava najvišu ili gornju točku ili doslovno vrh nekog brda. Brdo stoji nepomično čvrsto i čovjek želi izboriti tu čvrstoću. On ide, kada mora, i zaustavlja se kad je nužno. U smislu simbola, treba pokrete ove forme pored potrebnog kretanja izraziti i kroz zaustavljanje. Sastavni dio forme je mačji stav koji prikazuje slobodu pokreta.

TAEGEUK 8 označava zemlju, korijenje, početak i kraj. Ova forma se polaže za posljednji učenički pojas, tj. viši crveni pojas, nakon čega učenik može pristupiti polaganju za crni pojas – majstorsko zvanje. Posebnu pozornost treba posvetiti duplim udarcima u skoku.